Бюлетин

Безплатна доставка

Вълна или мохер

Каква е разликата между МОХЕР и ВЪЛНА?

Каква дреха да ИЗБЕРА за себе си   –  от вълна или смес мохер и вълна?

Мохерът и вълната – прилики и разлики
Вълната и мохерът са уникални ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД. На пръв поглед изглеждат сходни, но всеки един от тях има свои собствени характеристики, свойства и приложения.

Какво е вълна?

ВЪЛНА най-често се прави от козината на овце и други животни като зайци, кози, лами алпака и камили. Руното на тези животни се стриже, преде на прежда и се използвана за изработка на текстил и облекла. Характеристиките на вълната варират според ВИДА, ПОРОДАТА И ВЪЗРАСТТА НА ЖИВОТНОТО от което е добита. ОСНОВНИЯТ ФАКТОР, влияещ на МЕКОТАТА на вълнената материя, е ДИАМЕТЪРЪТ на ВЛАКНОТО. Колкото е по-тънко, толкова по-мек ще е крайният продукт. МИКРОННОТО НИВО на различните вълнени влакна е от 10 микрона до 40 микрона.

За сравнение: човешкият косъм е с диаметър от 50 до 100 микрона.

Някой от най-меките и луксозни видове вълна са:
Мериносова вълна: Тя е един от най-меките видове вълна с диаметър на влакното от 15 до 21,5 микрона. Добива се от специален вид Мериносова овца.

Merinosova ovca Trends

Кашмир: Кашмирът произлиза от руното на кашмирената коза, има ниско микронно ниво от 19 и по-малко, което прави кашмирът изключително мек и гладък.

Агнешка вълна: Вълната е от първото стригане на младите овце, тя също е с ниско микронно ниво, правещо я нежна и мека.

Какво е мохер?

Мохерът се смята за едно от най старите текстилни влакна, които се използват и до днес. Мохер е термин, произхождащ от арабска дума, означаваща „тъкан от козя козина“.  Мохерът е прежда или текстил изработен от косми на ангорска коза.

Ангорските кози произхождат от региона на Анадолските планини, днешна Турция. През 16-ти век започват да се отглеждат в Испания и Франция. В средата на 18-ти век за първи път са пренесени в Съединените щати.

Диаметърът на влакното от 25 до 45 микрона.

Мохерът е луксозно естествено влакно с текстура, наподобяваща коприна – мека и гладка. Мохерът се отличава с ПРЕКРАСЕН И УНЕКАЛЕН БЛЯСЪК и е наричан „ДИАМАНТНО ВЛАКНО“ или „БЛАГОРОДНО ВЛАКНО“.

Angorska koza moher 2 Trends

Какво прави мохерът толкова специален?

Невероятните свойства на мохера са:

  • Мохерът придава лукс и здравина на всеки продукт

  • Висока издръжливост

  • Естествена еластичност – разтяга се до 30% по дължина

  • Великолепно изолира – създава усещане за топлина през зимата

  • Отвежда влагата – остава хладен през лятото

  • Устойчив на пламък, почти незапалим

МОХЕРЪТ често се смесва с мериносова ВЪЛНА или други естествени тъкани, защото мохерът УВЕЛИЧАВА ЦЯЛОСТНИЯТ БЛЯСЪК на текстила.

Ако трябва да сравните КАЧЕСТВАТА НА МОХЕРА с тези на ВЪЛНАТА:

Една от ключовите разлики между мохера и вълната е, че МОХЕРЪТ ИМА ЕСТЕСТВЕН БЛЯСЪК.

  • мохерът е по-лек, по-мек, по-топъл и по-гладък от вълната
  • мохерът е рядък, а производството на висококачествен мохер е сложен процес и закупуването на изделия от мохер ще бъде по-скъпо начинание
Каквото и да избелете за себе си, ПУЛОВЕР ОТ 100% ВЪЛНА или ПАНТАЛОН смес от МОХЕР и ВЪЛНА, удоволствието естествени материи да докосват кожата ви си струва!

Скъпи, приятели,

възползвайте се от НЕВЕРОЯТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ през този месец да попълните гардероба си с разнообразни модели от вълна и мохер с 50% ОТСТЪПКА, с промо-код Trends