Бюлетин

Безплатна доставка

Изкуствена или естествена материя е вискозата?

Виждате красива дреха, изработена от мек и фин плат, падаща изящно…. поглеждате етикета и основният състав е вискоза (Viscosa).

Изкуствен или естествен материал е вискозата?

 Някои класифицират вискозата като изкуствена материя,  други я отнасят до естествените материи. Но истината е по средата.

Суровините, от които се произвежда вискозата са естествени, но методът им на обработка е химичен.

Вискозата се определя като изкуствен материал, изработен от естествени органични и неорганични вещества, главно целулоза,  много рядко стъкло и метал.

Но има огромна разлика между ИЗКУСТВЕНИТЕ  МАТЕРИИ  и СИНТЕТИЧНИТЕ. Синтетичните материи са продукти от преработка на петрол и последващ синтез на получените вещества.

Текстилната суровина се произвеждат във вид на:

  1. Коприна– безконечни нишки от една или няколко елементарни нишки.
  2. Влакна – ограничени по дължина, предназначени за по – нантъшна преработка.
  3. Кабели – успоредно подредени, елементарни нишки с дебелина на вълната, предназначени за по – нантъшна преработка.

Още преди повече от 2 века учените са търсели начини за изобретяване на нови материи, които да заместят скъпото и трудоемко производство на памука и кприната. С откриването на целулозата през 1838 г. от А. Пайн. Създаденото влакнестото вещество, получено чрез обработка на дърво показва  качества подобни на памучните влакна.

Оставало да се намери начин това влакно да се разтвори и да се издърпа в нишки.

През 1892 г. британските учени Bevin, Cross и Beadle откриват начин за производство на вискозни влакна и това бележи началото на широкото разпространение на новата тъкан.

Защо вискозата се използва за производство на дрехи от известни модни брандове?

  • Дрехите от вискоза са дишаща и леки като от памук, но лъскави и луксозна като коприната.
  • Вискозата се боядисва без усилие и цветовете запазват нюанса си невероятно добре. Коприненият блясък на вискозата също се откроява на фона на други материали.
  • Вискозата е мека, което се усеща приятно при допир с кожата.
  • Вискозата изглежда скъпо и пада (драпира се) добре.
  • Вискозата често се използва в съчетание с естествени материали като растителна изкуствена коприна.

Как се прави тъканта?

Материалът от който се произвежда вискозата е целулоза (или дървесна маса) от няколко вида растения. Чрез използване на химически разтвор за разтваряне на материала се получава мекообразна субстанция, която се изплита във влакна, които на свой ред се изтеглят в нишки. След това регенерираните целулозни влакна се изтъкават, за да се създаде тъкан, която се нарича влакна от коприна.

Бамбукова вискоза

Най-големият вид трева в света, бамбукът е с подобна на дърво субстанция, която може да бъде изпредена във вискозни нишки.

Бамбуковите вискозви тъкани са естествено дишащи и влагоотвеждащи. Бамбуковите вискозви тъкани подпомагат изпаряването, така че сте предпазени от изпотяване в топлите дни.

Бамбукът също е много устойчив. Той е бързо растящ, не се нуждае от тор и може да се регенерира от собствените си корени. Не е необходимо да се презасажда. Той просто се реже и се оставя да порасне отново.

Евкалиптова вискоза

Евкалиптът е едно от най-често използваните дървета за вискозна тъкан. Подобно на бамбуковата вискоза, тъканта от евкалипт е абсорбираща, попиваща потта и дишаща. Това означава, че дрехите от  Евкалиптова вискоза са изключително подходящи за горещите дни.

Евкалиптовите дървета също се считат за устойчиви като бамбука. Това дърво не изисква много вода, торове или пестициди и може също да се самовъзстановява. Това означава, че няма нужда от повторно засаждане след прибиране на реколтата.


Скъпи, приятели,

възползвайте се от НЕВЕРОЯТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ през този месец да попълните гардероба си с разнообразни модели от  вискоза и други естествени материи с 20% ОТСТЪПКА, като приложиш промо-код TRENDS.