Бюлетин

Безплатна доставка

Ленът - моден тренд

Ленените дрехи-любимият избор на Trends by KK за топлите дни

Ленените дрехи са любимият избор на нашиата марка Trends by KK за топлите дни. Освен че е влагоустойчива, дишаща, хипоалергенна, с лесна поддръжка, издръжлива, екологично чиста материя…… ленената дреха е просто красива за гледане, тя е 100% ЕСТЕСТВЕНА и с ВРЕМЕТО ПОДОБРЯВА своите характеристики.

Дрехи от лен

Изработена от влакната на скромното ленено растение, ленената тъкан може да се похвали с дълга история в много цивилизации.

Най-ранните данни за използване на диворастящ лен за изработка на тъкани са от земите на днешна Грузия. Археолози са открили изпредени, боядисани и изплетени дрехи, датирани на 30 000 години.

Части от ленени тъкани са намерени и в земите на днешна Турция от преди 9 000 години.

Според археологически данни в Китай и Индия опитомен лен се отглежда от най-малко 5 000 години.

Ленът е бил на особена почит и в древен Египет. Свещениците са носели само ленени дрехи като символ на чистота.

Дрехи от лен

 

Мумиите са обвивали в ленени тъкани като символ на светлина, чистота и демонстрация на богатствo. Интересен факт е, че при отваряне на гробницата на фараона Рамзес II през 1881 г. ленените тъкани били перфектно съхранени повече от 3000 години.

Производственият процес, използван за направата на ленени тъкани, преминава през много малки промени.

Ленените семена се засяват гъсто, за да се установят големи обеми растения на относително малки площи. Тези семена покълват много по-бързо от много други растения, отнемайки до 100 дни, за да станат готови за прибиране. Това е една от причините ленът да се счита за едно от най-устойчивите растения на планетата.

За производството на лен се използват значително по-малко ресурси от памука или полиестера (като вода, енергия, пестициди, инсектициди, торове). Ленът може да расте в бедна почва, която не се използва за производство на храна и при неблагоприятни условия. В някои случаи може дори да възстанови замърсената почва. Ленените растения също имат висока степен на усвояване на въглерод. Поради тези причини ние считаме лена за устойчив материал, дори когато не е органично отгледан.

Вътрешните влакна на ленените стъбла се използват за производство на ленена прежда. След като бъдат отделени от неизползваемите външни влакна, те се разресват (или нарязват) на още по-фини нишки и се скъсяват, за да се подготвят за предене.

Когато се извлекат от растението, влакната са меки и блестящи и имат вид на светлоруса коса.

Лен

След предене ленените нишки се навиват, за да бъдат готови за вплитане в ленената тъкан.

Освен за производство на дрехи лен се използва за изработка на:

  • чанти;
  • шапки, шалове и ръкавици;
  • ръчно изработени обувки тип мокасини;
  • кърпи (за баня, плаж, кухненски);
  • салфетки;
  • чаршафи и калъфки за възглавници;
  • покривки за маси и за легло;
  • тапицерия;
  • и др.

Лен можем да намерим и в хартията на някои банкноти, в хартията за цигари и торбички за чай.

Скъпи, приятели,

възползвайте се от НЕВЕРОЯТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ до 20 юни 2023 г. да попълните гардероба си с разнообразни модели от ЛЕН с 20% ОТСТЪПКАс промо-код TRENDS.

  • В промоцията не участват вече намалени продукти.

Post a comment